UA RU BY EN

7 фактів про вплив Реформації на освіту

Реформація змінила освіту так, що її радикальний вплив триває до сьогоднішнього дня. Протестантське богослів’я змінило самі методи викладання. Вчені і педагоги сьогодні можуть отримати важливі уроки з ідей реформаторів і їхньої роботи у сфері освіти.

Протестантська Реформація зародилася в університетах через працю вчених. І саме завдяки Реформації почався подальший динамічний розвиток самих університетів.

Зачинатель Реформації Мартін Лютер є хорошим зразком того, яким має бути вчений. Всі ми знаємо історію його сильної боротьби за те, щоб мати мир з Богом. І коли він отримав докторський ступінь, він став професором нового університету у Віттенберзі. Як вчений він боровся за те, щоб зрозуміти, що означають слова Писання «праведний житиме вірою». І Бог використав його духовні пошуки і гострий розум, академічну підготовку, щоб привести Мартіна Лютера до цього розуміння: solo fidei – тільки вірою.

Говорячи про життя Мартіна Лютера, один історик зауважив: «Не буде перебільшенням сказати, що ніколи в історії університету робота вченого в дослідженні і в аудиторії настільки прямо і широко не вплинула на світ і так сильно не змінила його». Нам варто пам’ятати, що «95 тез» були академічною працею, у якій Лютер намагався викликати академічні дебати з приводу методів збору коштів католицькою церквою. Коли він писав до папи римського, то стверджував: «Це було для вчених. Я використовував академічні категорії, написані академічною мовою». Ось чому один вчений сказав: «Реформація виникла в розумінні вченого, народженому в рівній мірі від духовної боротьби і важкої інтелектуальної праці».

Реформація виникла в розумінні вченого, народженому в рівній мірі від духовної боротьби і важкої інтелектуальної праці

Таким чином, ми можемо з упевненістю сказати, що не було б університетів – не було б і Реформації. Лютеранство було прямим продуктом університету. І ми розглянемо сім фактів про те, як Реформація вплинула на освіту і продовжує здійснювати свій вплив сьогодні.

7 фактів про вплив Реформації на освіту

1. Піднялася пріоритетність освіти і в церкві, і в суспільстві. Це так відрізняється від середньовічної католицької церкви, яка була сфокусована на наданні освіти священикам і нікому більше. Для Лютера ж освіта була особистим пріоритетом. Він продовжував бути вченим все своє життя, використовуючи слово «реформація» саме в контексті реформації університетів.

Внаслідок Реформації почала збільшуватися кількість студентів в університетах, в тому числі з території Великого князівства Литовського, до складу яких входили сучасна Україна і Білорусь. Також видимим ефектом було зростання кількості нових університетів. Цікаво те, що частка нових університетів – це католицькі університети, що виникли як частина руху Контрреформації.

2. Викладання почало розглядатися як святе покликання. Реформатори мали чітке покликання до академічної діяльності. Лютер сказав: «Я не проміняю свою докторську ступінь на все золото світу». У цей час була розроблена теологія освіти:

– ми служимо Богові слова;
– Бог Біблії – це Бог мови;
– віра приходить від слухання Слова.

3. Визнання потреби в ефективних методах для хорошої освіти. Католики вірили, що потрібно просто вбити знання в голову студента, звідки з’явилися зазубрювання, запам’ятовування слів і фраз. Але реформатори говорили про потребу змоделювати кращу комунікацію зі студентами. І Лютер зробив це. По суті, він створив цілий жанр в мисленні: академічні роботи, написані чітко, лаконічно і зрозуміло. Ніхто до нього цього не робив. І Лютер зробив це німецькою, а не латиною. Тому його знали як чудового викладача: він готувався до лекцій, вони були цікавими, він поважав своїх студентів і давав їм справедливі перевірочні завдання, не намагаючись їх підловити.

4. Турбота про студентів як про особистостей, створених Богом. Мартін Лютер був турботливим пастором-професором. Він вчив з пасторської турботою і співпереживанням, ставлячись до студентів, як до особистостей. Зазвичай у нього було по 400 студентів, але він все одно намагався піклуватися про них, знаючи їхні потреби.

Реформатори вчили з повагою до студентів. Вони намагалися вчити так, щоб студент міг зрозуміти на тому рівні, на якому він знаходиться. Вони також були добрі до студентів, не принижуючи і не маніпулюючи ними.

5. Загальна обов’язкова освіта стала стандартом. Католицька церква утримувала Писання протягом століть, не будучи зацікавленою в тому, щоб вчити людей читати, в тому числі читати Біблію. Діти з багатих сімей могли отримати освіту від приватних вчителів, але середньовічна католицька церква була зацікавлена ​​тільки в навчанні хлопчиків, чоловіків, які згодом ставали священиками або ченцями.

Реформатори ж проголосили потреба у загальній обов’язковій освіті. Їхня логіка була дуже проста: Біблія – це Слово Боже, усі повинні вміти читати Слово Боже. Тому потрібні школи, щоб навчити всіх хлопчиків і дівчаток читати і не тільки.

Це також вплинуло на переклади Біблії, які сформували багато сучасних мов. Реформація в деяких місцях повністю перемогла неграмотність.

Біблія – це Слово Боже, усі повинні вміти читати Слово Боже. Тому потрібні школи, щоб навчити всіх хлопчиків і дівчаток читати і не тільки

6. Кожна академічна дисципліна, а не тільки теологія, визнана важливою. Для Лютера будь-яке вивчення славило Бога, і, завдяки Реформації, наука процвітала у багатьох областях: історія, література, математика, медицина тощо. Також високого розвитку досягли наукові дослідження.

7. Книгам і бібліотекам було надано стратегічне значення. Лютер говорив: «Не варто шкодувати ані грошей, ані сил для заснування хороших бібліотек у відповідних приміщеннях». Він хотів, щоб бібліотеки були в кожному селищі і щоб, кожен мав доступ до них.

Висновки, які варто зробити для нас сьогодні:

1. Освіта – це служіння, таке ж важливе, як і служіння пастора в церкві. Викладачі – це не другорядна, але стратегічна роль.

2. Бог використовує вчених для виконання стратегічної ролі для Його Царства.

3. Освіта змінює життя, культури і нації.

Освіта працює. Вона є інструментом в Божих руках.