UA RU BY EN

Основні задачі церкви в реформуванні суспільства

Наша тема «Основні задачі церкви в реформуванні суспільства», і особливий акцент я бажаю зробити на факторі єдності.

Ми не будемо тут обґрунтовувати необхідність впливу церкви на суспільство, про це дуже часто говориться на Форумі. Питання в тому, як це робити.

Нам потрібно рухатися в трьох основних напрямках, при цьому нам потрібен баланс, щоби не впасти в крайність. Однієї тільки молитви для змін, в особистому житті чи в суспільстві, недостатньо.

«Отже, перш над усе я благаю чинити молитви, благання, прохання, подяки за всіх людей, за царів та за всіх, хто при владі, щоб могли ми провадити тихе й мирне життя в усякій побожності та чистості. Бо це добре й приємне Спасителеві нашому Богові, що хоче, щоб усі люди спаслися, і прийшли до пізнання правди» (1Тим.2:1-4)

1. Молитва.

Всі види молитви, відомі і класифіковані, можуть бути віднесені до суспільної, якщо вони направлені на народ, структуру управління, різноманітні соціальні чи громадські інститути.

Є чотири види молитви:

— прохання,

— заступництва,

— молитва віри,

— молитва згоди.

Неможна вгашати силу молитви!

B основному ми молимося «молитвою лікування», коли ми реагуємо на вже наявні проблеми. Але ми можемо діяти на випередження, щоби якісь речі не сталися.

Є різні варіанти молитов: внутрішньоцерковні різного формату, міжцерковні, міжконфесійні.

2. Слово.

Три «П»-місії церкви:

— Примиритель. Всі євангелізації доречні.

— Пророк. Пророчий голос церкви для нашої нації. Пророки повинні були не лише докоряти і вказувати на гріхи, але й надихати.

— Просвітитель

 — це церква, яка навчає окремих людей і цілі народи на основі Слова Божого. Біблія дає цілісний погляд на життя людини і народів.

У нас в Білорусі важко проводити релігійні заходи, тому ми часто проводимо тематичні вечори та інформаційні кампанії, в яких Євангелії вшито непрямим чином.

3. Діло.

Основний шлях здійснення Божих планів на землі — це через людину. Чи робить Бог надприродні речі на Землі через людину? Звісно, так. Але основний шлях — через людину. В більшості справ, які нам необхідно здійснити на цій землі, є Божа частка і наша, і тут потрібен баланс. Ми не можемо проконтролювати все, на це здатен тільки Бог.

«Коли дому Господь не будує, даремно працюють його будівничі при ньому! Коли міста Господь не пильнує, даремно сторожа чуває!» (Пс.126:1)

«І почув я голос Господа, що говорив: Кого Я пошлю, і хто піде для Нас? А я відказав: Ось я, пошли Ти мене!» (Iс.6:8)

Бог потребує людини. Ora et labora — «Молись і працюй!»