UA RU BY EN

Два світогляди: теїстичний і атеїстичний. Чи дійсно це має значення

Перш за все дамо базові визначення атеїзму і теїзму. Атеїст – людина, яка не вірить в Бога або богів. Є кілька видів атеїстів. «Жорсткі» атеїсти стверджують, що не існує божеств. «М’які» атеїсти – або агностики – кажуть, що вони не знають, чи є божества.

Потрібно визначити, яким атеїстом є людина – від цього залежать питання і стратегія спілкування з ним.

Теїст – це людина, що вірить в Бога або богів. Серед теїстів є різні групи: монотеїсти, політеїсти, пантеїсти, панентеїсти, деїсти. Тут також потрібно визначити категорію людини, щоб вибрати ефективну стратегію комунікації.

Я впевнений, що ви знаєте, що таке світогляд. Але чи можете ви допомогти нехристиянину розпізнати власний світогляд? Люди у своєму світогляді часто знаходяться, як риба у воді, у тому сенсі, що риба не розуміє, що таке вода, оскільки вона знаходиться в ній.

Джеймс Сайр дає таке визначення світогляду: «Світогляд – це посвята, це фундаментальна орієнтація серця, яка може бути виражена у формі історій або набору припущень». Ці припущення можуть бути правдивими, частково правдивими або неправдивими , але людина дотримується їх, свідомо чи несвідомо, постійно або непостійно, але все зводиться до основної конституції її реальності.

Світогляд – це посвята, це фундаментальна орієнтація серця, яка може бути виражена у формі історій або набору припущень.

Іноді, задаючи людині питання, ми можемо побачити, що вона дотримується протилежних думок. Наприклад, вона може сказати, що вірить в Бога, але не вірить в чудеса. Або людина називає себе матеріалістом, але вірить в існування зла. Тут є або протиріччя, або неправильне формулювання.

Наш світогляд впливає на всі сфери нашого життя, на наші погляди, цінності, поведінку. Я, як християнин, дивлюся на себе очима Отця і розумію, що все, що я маю, походить від Господа.

Питання для визначення світогляду.

1. Що є первинною реальністю?
2. Яка природа навколишнього світу?
3. Що таке людина?
4. Що відбувається з людиною після смерті?
5. Чому можливо щось пізнавати?
6. Як ми можемо визначити правильне і неправильне?
7. Який сенс людської історії?

Розглянемо відповіді атеїстичного і теїстичного світогляду.

Як атеїст відповідає на ці питання?

1. Матеріальний світ.
2. Матеріальна.
3. Матеріальна істота.
4. Закінчується її існування.
5. Ми отримали цю здатність завдяки еволюції. Або ж інший варіант відповіді: єдине істинне знання – це наукове знання.
6. Все відносно. Ми самі визначаємо для себе, що правильно, а що – ні.
7. Розвиток історії не має сенсу.

Як теїст відповідає на ці питання?

1. Бог.
2. Матеріальна і духовна.
3. Істота, створена за образом Божим, здатна думати, спілкуватися і творити добро. Вона має свободу вибору і можливість вічного життя.
4. Після смерті є життя, Суд, вічність з Богом або без Нього.
5. Тому що Бог дав нам цю здатність як частину нашого образу. Зовнішній світ реальний, він відображає характеристики свого Творця.
6. Тому що ми створені за образом Божим.
7. Історія розвивається в лінійному напрямку. В остаточному підсумку вона служить Божим цілям.

Ми можемо поставити запитання: які логічні наслідки цих світоглядів? Як впливає на моє життя усвідомлення того, що життя має сенс? Чи може атеїст говорити про добро і зло?

Річард Докінз пише, що атеїсти вважають Всесвіт великою випадковістю, яка не має причини, визнають моральність і ввічливість, але вважають, що їх не існує. Також всі бажання і мрії вони вважають ілюзіями, лише електричними сигналами в мозку.

Наш світогляд впливає на всі сфери нашого життя, на наші погляди, цінності, поведінку.