UA BY RU EN

Бізнес в церкві чи церква в бізнесі

pizhevskiy-andrey
Андрій Пижевський
підприємець-служитель, австралійський іммігрант, який повернувся на Батьківщину для служіння і роботи серед місцевого населення. Засновник молодіжного центру «Артинов. Креативний простір» і ІТ-школи «Артинов» в м. Вінниця (Україна), створеної для спілкування, навчання, розвитку і подальшого працевлаштування молоді. Засновник християнської соціальної мережі GoChurch і інших ІТ-проектів. Служитель місіонерської молодіжної церкви.

Як би ми не планували, але все в Божих руках. Я хотів бути бізнесменом, але став бізнесменом і пастором.

Моя мама важко працювала, свого батька я дуже мало бачив в житті. Я вирішив у своєму житті дбати про сім’ю, піклуватися про свою дружину. Бог мене сильно почав благословляти, відкривати мені двері бізнесу, але, на жаль, це сталося не в церкві, а завдяки нецерковним людям, яких я знав.

На сьогодні все, що я роблю, свій досвід я намагаюся передавати церковній молоді. Тому я сьогодні говоритиму про те, чи бізнес в церкві, чи церква в бізнесі.

Ми можемо і повинні впливати на суспільство своїм бізнесом, своєю працею

Чотири роки тому ми повернулися з Австралії для того, щоб допомагати дітям. Нам сказали, що діти тут недоїдають, але ми цього тут не побачили.

Я не знав чим мені тут зайнятися. Мені не було цікаво займатися церковним служінням, мені хотілося бачити швидкий результат. І тоді Бог промовив мені: «Ти хотів займатися бізнесом. Чому б тобі не відкрити якийсь бізнес, через який ти б міг розповідати про Мене?» І я відкрив креативний простір, такий собі хаб для ІТ-спеціалістів, де вони могли б працювати.

Батько молився про те, щоби я став пастором, але я займався бізнесом. В цьому хабі почали каятися молоді люди, ІТ-спеціалісти. З часом з’явилася ІТ-школа, яка сьогодні налічує стабільно 3-4 ІТ-класи по 30 чоловік, також мовні курси: англійської, іспанської, інших мов.

Я зараз читаю книгу «На сем стою» про Мартіна Лютера і порівнюю час Реформації з нашим часом, знаходжу паралелі. Церква і сьогодні проходить реформацію. Нам доведеться змінювати свій стиль праці, служіння. Є речі, які вже закорінилися, але їх потрібно зламати.

Людина завжди повертається до видимого, їй завжди потрібне щось більше.

Всі наші праотці — Авраам, Ісак, Яків — були бізнесменами, і до того ж служителями і пророками. Але сьогодні ми відокремлюємо служіння від бізнесу. Ми розділяємо бізнес і церкву, і немало цьому посприяло радянське минуле, яке відокремлювало християнство від бізнесу, від роботи. Радянський Союз впав, але ця ідея залишилася в нашому мозку, і сьогодні рідкість в наших пострадянських країнах бізнес, який реально допомагає країні. Зовсім інакше в Сполучених Штатах, наприклад.

Отже, що таке «церква» і «бізнес»? Дивіться, що говорить Вікіпедія: «Церква — культова споруда у православних, католицьких та окремих протестантських християн, у якій відбуваються релігійні богослужіння». Водночас «Бізнес — підприємницька, комерційна чи будь-яка інша діяльність, що не може суперечити закону і спрямована на отримання прибутку».

Це визначення церкви склалося зі спостереження за християнами. Але що говорить Біблія про церкву? Ісус каже до Петра: «І кажу Я тобі, що ти скеля, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її» (Матв.16:18) Але чи лише в Петра є ключі? Ні, в кожного з нас.

Всі наші праотці — Авраам, Ісак, Яків — були бізнесменами, і до того ж служителями і пророками

Інші місця кажуть про церкву: «І самі, немов те каміння живе, будуйтеся в дім духовий, на священство святе, щоб приносити жертви духовні, приємні для Бога через Ісуса Христа»(1Петр.2:5), «Поводьтеся поміж поганами добре, щоб за те, за що вас обмовляють вони, немов би злочинців, побачивши добрі діла, славили Бога в день відвідання» (1Петр.2:12).

«і пильно дбали жити спокійно, займатися своїми справами та заробляти своїми руками, як ми вам наказували, щоб ви перед чужими пристойно поводилися, і щоб ні від кого не залежали!» (1Сол.4:11,12)

Ми практично ніколи не можемо почути цей вірш у проповіді. Як наслідок, молоді люди зростають, не будучи готовими до реального життя, але лише до духовної праці.

Але ми можемо і повинні впливати на суспільство своїм бізнесом, своєю працею.

Також не забуваймо, що Ісус був теслею, працював. І коли ми читаємо, що Ісус покликав Своїх учнів «Йдіть за Мною», ми думаємо: як це сталось? Але Його всі знали навколо по Його праці, і за Ним були готові піти інші.

Церква впливова, як здорова система у суспільстві, тому що християнські принципи закладені Богом. Але християни часто є християнами в церквах, але не в житті.

1. Порядність та чесність у веденні справ.

«Той, хто в невинності ходить, і праведність чинить, і правду говорить у серці своїм»(Пс.14:2)

2. Хабарництво — спосіб вирішення проблеми чи безвихідність обставин?

«Безбожний таємно бере хабара, щоб зігнути путі правосуддя» (Пр.17:23)

«Бо Я знаю про ваші численні провини і про ваші великі гріхи: тиснете ви справедливого, берете ви підкупа та викривляєте право убогих у брамі» (Ам.5:12)

3. Прибуток — заслуга чи дар Божий; власність бізнесмена чи право розпоряджатися?

«Бо вона днів свого життя небагато на пам’яті матиме, то Бог в її серце шле радість!»(Екл.5:19)

4. Податки — чи варто сплачувати та виконувати закони країни, в якій проживаємо?

«Через це ви й податки даєте, бо вони служителі Божі, саме тим завжди зайняті. Тож віддайте належне усім: кому податок податок, кому мито мито, кому страх страх, кому честь честь. Не будьте винні нікому нічого, крім того, щоб любити один одного. Бо хто іншого любить, той виконав Закона» (Рим.13:6-8)

В країні, в якій ми живемо, ми можемо впливати тільки виконуючи закони.

«Хто крав, нехай більше не краде, а краще нехай працює та чинить руками своїми добро, щоб мати подати нужденному» (Еф.4:28)

«і пильно дбали жити спокійно, займатися своїми справами та заробляти своїми руками, як ми вам наказували, щоб ви перед чужими пристойно поводилися, і щоб ні від кого не залежали!» (1Сол.4:11,12)