Menu
RSS
logo
Ви тутГоловна/Ресурсы секций/Апологетика/Створити — не означає народити — Клайв Стейплз Льюіс

Створити — не означає народити — Клайв Стейплз Льюіс

Створити — не означає народити — Клайв Стейплз Льюіс

Теологія подібна до мапи... Доктрини — це не Бог. Вони є свого роду мапою. Та мапа ця складена на основі досвіду, пережитого сотнями людей, які відчули реальний Божий дотик. Порівняно з цим досвідом будь-які захопливі переживання чи релігійні почуття, які, можливо, відвідали вас чи мене, виглядають вкрай примітивно і нечітко.

Потім, якщо ви бажаєте просуватися вперед, мапа вам цілком необхідна. Бачте, те хвилююче переживання... Воно нікуди не веде, бо зводиться лишень до емоційного потрясіння і не потребує жодної роботи. Це все одно, що дивитися на води океану, стоячи на березі. Ви не потрапите в Ньюфаундленд, якщо цим обмежиться ваш контакт з Атлантичним океаном. І ви не отримаєте життя вічного, лише насолоджуючись відчуттям Божої присутності у квітах і музиці. Однак, ви нікуди не потрапите і в тому випадку, якщо лише будете дивитися на карту, а вийти у відкрите море не наважитесь. Вийшовши ж у море без карти, ви не зможете відчувати себе у безпеці.

map compass

Іншими словами, теологія — це практична наука, особливо у наші дні. В старі часи, коли освіта не була настільки масова, а дискусії — настільки популярними, як тепер, люди, можливо, могли задовольнятися дуже простими істинами про Бога. Та зараз справи інші. Кожна людина читає, кожна прислуховується до того, про що ведуться дискусії. Тому і не приймаючи участі в теологічних бесідах, люди якесь уявлення про Бога все-таки мають. Однак часто-густо це погані, хаотичні і застарілі уявлення. Дуже багато з них видають сьогодні за щось нове, між тим як вони вже декілька століть назад були розглянути, вивчені і відкинуті відомими теологами. До них відносяться деякі сучасні популярні форми релігії; визнання їх — це такий самий крок назад, яким було би повернення до уявлення про те, що Земля є пласкою.

Теологія подібна до мапи... якщо ви бажаєте просуватися вперед, мапа вам цілком необхідна

Вникніть в популярне в Англії трактування християнської доктрини, і ви побачите, що вона зводиться до наступного: Ісус Христос — великий вчитель моралі, і якщо б тільки ми поступили згідно з Його порадами, то зуміли б встановити кращий соціальний лад і уникнути ще однієї війни. Що ж, це вірно. Але таке трактування стосується лише малої частини християнської істини і, як не дивно на перший погляд, саме практичної цінності воно не має.

Дійсно, якщо б ми скористалися порадами Христа, то незабаром створили б значно більш щасливий світ. Однак для початку йти так далеко, як Христос з Його неземною мудрістю, зовсім не обов’язково. Якщо б ми робили те, що радили нам Платон, чи Аристотель, чи Конфуцій, то і тоді наш стан у світі був би значно кращим, ніж зараз. В чому ж проблема? Очевидно, в тому, що ми ніколи не прислухалися порад жодного із цих великих вчителів. То чому ж нам слід прислухатися до них зараз? Чому до порад Христа ми прислухаємося швидше, аніж до порад інших вчителів? Тому що Він — кращий вчитель моралі? Та якщо так, то ймовірність того, що ми підемо за Ним, лише зменшується. Адже якщо ми не здатні засвоїти урок з курсу початкової школи, чи можна розраховувати, що ми засвоїмо щось складніше? Якщо християнство зводиться до чергової доброї поради, то цінність його незначна. За останні чотири тисячоліття людство не відчувало браку хороших порад. Декілька додаткових стану справ не змінять.

Та візьміть будь-яку серйозну теологічну роботу, що трактує питання християнства, і ви побачите, що в ній і у згаданому популярному трактуванні мова йде про цілком різні речі. Християнські автори стверджують, що Христос є Син Божий (що б це не означало). Вони кажуть, що ті, хто Йому довіриться і повірить, теж зможуть стати синами Божими (що б це не означало). Зрештою, вони кажуть, що смерть Його спасла нас від наших гріхів (що б це не означало).

theology books

Не має сенсу нарікати, що ці твердження важкозрозумілі. Християнство каже, що воно говорить нам про інший світ, про щось таке, що є за межами цього світу, який ми можемо відчувати на дотик, чути і бачити. Ви маєте право вважати це відкриття таким, що не відповідає істині; та, якщо те, що християнство стверджує, все ж є істиною, зрозуміти її, звісно, буде нелегко; принаймні, так само важко, як і проблеми сучасної фізики, і з тієї ж причини.

Більш за все нас шокує у християнстві те, що, віддавшись Христу, ми можемо стати синами Божими. Хтось запитає: «Хіба ми не є Божими дітьми вже зараз? Невже в тому не полягає одна з головних ідей християнства, що Бог є Батьком усього людства». Що ж, в певному сенсі, звісно, ми всі — діти Божі. Маю на увазі, що Бог викликав нас до існування, Він любить і піклується про нас, як Батько. Але коли Біблія говорить нам про можливість стати синами Божими, вона, безумовно, має на увазі щось інше. І це призводить нас до центрального пункту теології.

Більш за все нас шокує у християнстві те, що, віддавшись Христу, ми можемо стати синами Божими

В одному із християнських символів віри говориться, що «Христос, Син Божий, народжений від Бога, а не створений Ним», і далі додається: «народжений Отцем перш усіх віків» (тобто до створення світу). Будь ласка, усвідомте як слід, що це відкриття не має нічого спільного з тим, що пізніше Христос народився на землі як Людина і був Сином діви. В даний момент ми не розглядаємо питання про Непорочне зачаття. Нас цікавить щось таке, що мало місце ще до створення світу, до початку часів. «Перш усіх віків Христос був народжений, а не створений». Що це означає?

jesus sculpture

Народити — означає стати батьком. Створити — означає зробити. Різниця між цими двома поняттями в наступному: народжене від вас має ту ж природу, що і ви. Від людини народжуються людські діти, від бобра бобрята, пташка кладе яйця, з яких викупляються пташенята. Та коли ви робите щось, то створюєте дещо відмінне від вас самих за природою. Пташка в’є гніздо, бобер будує греблю, людина робить радіоприймач чи може створити щось більш схоже на неї, аніж радіоприймач, скажімо, статую. Якщо скульптор достатньо майстерний, то може створити статую, дуже подібну на людину. І все таки нежива статуя ніколи не буде людиною, бо не може ані дихати, ані думати, вона лише подібна на неї.

Все це потрібно дуже чітко уяснити. Народжене Богом є Бог, як народжене від людини — людина. Створене Богом — це не Бог, як і створене людиною — не людина. Ось чому люди — не сини Божі в тому сенсі, в якому Син Божий — Христос. Люди можуть бути подібні на Бога, але вони — істоти іншого роду. Вони швидше подібні на статую чи картину, що зображає Бога.

Як і статуя, що подібна до людини, та не має у собі життя, людина (в певному сенсі, що я і намагаюся пояснити) подібна до Бога, але в ній немає того роду життя, притаманного Богові.

cslewis

Уривок із книги К.С. Льюіса «Просто християнство», ч. 4. Повністю текст книги (російською мовою) доступний за посиланням.

Завдяки тому, що багато з його творів мали популярну форму, таку як радіобесіди чи казки для дітей, Клайв Стейплз Льюіс (C.S. Lewis, 1898 — 1963) може бути названий найвідомішим у двадцятому столітті християнським теїстом і апологетом. Професор Оксфордського університету і колишній атеїсти, він умів висловити проникливі істини так просто, що знайшов шлях до сердець мільйонів людей. Льюіс говорив, що не вважає себе філософом чи богословом, однак завдяки глибокому розумінню найважливіших основ теїзму він став видатним апологетом і популяризатором.

вгору